Manon Raats

Communicatieprofessional

Foto bij

Een dansvloer zonder dames

14/03/2018

Het is het mysterie van de Lage Landen: hoe kan het dat vrouwen het op school zelfs beter doen dan mannen, en er toch maar zo weinig een toppositie bereiken? “We hebben de ticket to the party, nu nog de invitation to dance,” analyseert Astrid van Heumen, bestuurslid bij de VVAO. Dit netwerk voor hoger opgeleide vrouwen viert dit jaar haar 100-jarig bestaan, te beginnen op Internationale Vrouwendag. “Het is de hoogste tijd voor meer dames op de dansvloer. Press for progress is dit jaar het motto van Vrouwendag. Ons feest had dan ook een gepeperd programma om de vooruitgang te versterken.”

“Ik ben altijd bezig om vrouwen aan de top te krijgen,” vertelt Van Heumen, die als eigenaar van Corporate Casting kandidaten met topposities matcht. “Ik kom net helemaal geïnspireerd terug van een reis naar IJsland, voorloper op het gebied van gender equality.” Wat hebben ze het daar goed geregeld! IJslandse moeders zijn extra gemotiveerd om in een topfunctie te werken, juist voor hun kind.

Kansen pakken

“In IJsland zeggen ze, vrouwen steun elkaar en never say no to an opportunity. Bij Corporate Casting zie ik soms vrouwen terugschrikken voor een toppositie waar ze op papier perfect voor zijn. De omgeving speelt daar vaak een rol in. Vriendinnen die zeggen ‘waarom zou je je dat op de hals halen, je hebt het toch goed in je huidige baan?’ Of hun moeder komt met een ‘wie gaat de kinderen dan naar hockey brengen?’”

Netwerken voor zichtbaarheid

Dat zoveel vrouwen in IJsland in topfuncties werken, is in een stroomversnelling geraakt doordat de overheid een vrouwenquotum heeft ingesteld. Dat zouden we in Nederland ook moeten doen, vindt Van Heumen. Om dat tot een succes te maken, hebben we een reservoir aan goed opgeleide en ook zichtbare vrouwen nodig.

Van Heumen: “Iemand als Neelie Kroes wordt overal voor gevraagd, omdat zij bekend is. Door te netwerken, vergroot je je kansen op een topbaan. De VVAO is een sisterhood waar de oudere en jongere generaties elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar leren. De vereniging benadrukt van oudsher het belang van educatie, om zo de economische zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen. De rijke historie van de vereniging is voor mij een inspiratiebron.”

Foto bij
Aletta Jacobs als studente aan de Universiteit Groningen

Op de bres voor de jongere generatie

“Hoe eigenzinnig waren de jongedames die in het 1918 de VVAO oprichtten,” zegt Van Heumen. “Wat een strijd was het om te kunnen studeren en om andere vrouwen die kans ook te bieden.” Een van de meest iconische leden van de VVAO was Aletta Jacobs. Zij kreeg in 1871 speciaal toestemming van minister Thorbecke om als eerste vrouw aan een Nederlandse universiteit te studeren. Thorbecke gaf deze toestemming nota bene in een brief gericht aan haar vader.

De eerste kinderopvang in Nederland was een initiatief van de VVAO. Van Heumen: “zo terugkijkend vind ik dat wij ook weer iets moeten betekenen voor de volgende generaties. Het blijkt dat we er in onze tijd nog niet zijn met een goede opleiding alleen. Nederland heeft de laatste 25 jaar behoorlijk stilgestaan op het gebied van economische zelfstandigheid voor vrouwen. De getrouwde vrouw verdient haar eigen kleedgeld, maar kan niet de hypotheek opbrengen. Vrouwen moeten meer de dansvloer op. De overheid kan helpen met een vrouwenquotum. Je ziet in IJsland dat daarmee de ontwikkelingen een stuk sneller gaan.”

Foto bij
Manon Raats en Astrid van Heumen op het eeuwfeest van de VVAO

Gepeperd feest

Marleen van Woerden, senior associate bij advocatenkantoor Liberdock, bezocht het VVAO eeuwfeest. “Ik kreeg er energie van, de sprekers brachten de nodige peper in de discussie,” vertelt ze. “Nodig, want je ziet dat er op het moment niet zoveel activisme is voor het gelijk belonen van vrouwen en mannen, en dat vrouwen minder voor topposities gaan dan mannen.”

“Het is goed om na de denken hoe dat komt en hoe we deelname van vrouwen kunnen stimuleren. Zo’n middag maakt je er weer van bewust dat we het met elkaar beter kunnen maken voor vrouwen. Mannen zijn goed in het helpen van elkaar in hun carrière en ik vind het belangrijk dat vrouwen dat ook doen. Ik ben nu zelf aan het rondkijken naar een zakelijk netwerk om me bij aan te sluiten. Het is zo belangrijk dat vrouwen elkaar ook helpen om topposities te bereiken!”