Manon Raats

Communicatieprofessional

Foto bij

Het roer om: eco-positieveling van beroep

14/03/2018

Babette Porcelijn is een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Ze veranderde drie jaar geleden radicaal van carrière. Van ‘gewoon’ ontwerper naar full time eco-positieveling. Met haar levensstijl blijft ze binnen de draagkracht van de aarde. Haar boek De verborgen impact helpt bij het effectief aanpakken van je impact op ons leefmilieu. Het leverde haar een plek op in de Duurzame 100 van Trouw.  Als impact coach helpt ze ook bedrijven richting een positieve impact.

Tot vier jaar geleden had Porcelijn net als de gemiddelde Nederlander een levensstijl die de draagkracht van 3,6 aardes vraagt. Vliegreisjes naar de zon, auto voor de deur. Op een avond in 2014 las haar man hardop statistieken voor van zijn iPad. Over ontbossing en over zeecontainerschepen die even vervuilend zijn als alle auto’s op de wereld bij elkaar.

“Mijn wereldbeeld kantelde”

Porcelijn: “Ik schrok enorm van de cijfers. Onze impact op de aarde was veel groter dan ik dacht. Mijn hele wereldbeeld kantelde. Waarom wist ik dit niet? Omdat het grootste deel van die impact buiten ons zicht en buiten ons land gebeurt. Dat moeten mensen weten, dacht ik.” Porcelijn besloot om zich full time te gaan inzetten voor ons leefklimaat en combineerde dat met haar ontwerptalent. “Ik maak de verborgen impact zichtbaar in mijn boek.”

Foto bij
Foto bij

Test je impact

De research voor het boek, uitgevoerd door CE Delft, is gefinancierd met crowdfunding. Het resultaat is een top 10 van gedrag met de meeste verborgen impact. Spullen en vlees springen eruit, daarna je huis en de auto. Porcelijn: “Het is belangrijk om eerst met die grote dingen aan de slag te gaan, dat heeft het meeste effect. Neem nu plastic. Natuurlijk is het goed om plastic tasjes te weigeren in de winkel. In de natuur kan plastic een hoop kwaad (in de prullenbak al veel minder). Maar dat het olieverbruik van een retourtje Bali per persoon gelijk staat aan een miljoen plastic tasjes, zet je inspanningen in perspectief.” Je kunt je eigen impact testen op mijnverborgenimpact.nl.

Verborgen impact van de auto

Bij de impact van je auto denk je aan de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het rijden. Porcelijn: “De impact die de productie en het transport van die auto heeft, zien we niet. Op het moment dat jij voor het eerst in je nieuwe auto stapt, staat het qua energie al gelijk aan vijf jaar benzinerijden! En electrische auto’s produceren is zelfs nog vervuilender.”

“De grote dingen doen we goed”

Hoe ziet het eco-positieve leven van Porcelijn eruit? “Het vliegen missen we niet, want we genieten enorm van onze fietsvakanties. Tegen het wegdoen van de auto zagen we wel op, maar het valt alles mee. Ook al omdat we dichtbij allerlei openbaar vervoer wonen. Het scheelt ook een hoop geld.” Bij Porcelijn thuis eten ze plant based, gebruiken ze groene stroom en kopen ze tweedehands. “De dagelijkse dingen zijn soms lastig. Dan zit er weer palmolie in de chocopasta van mijn kinderen of droom ik weg onder de douche en sta er te lang onder. Dan bedenk ik me maar dat we de grote dingen goed doen, en dat dat het meeste scheelt.”

Het artikel gaat verder onder de illustratie

Foto bij

Nooit meer oorlog

Waar doe je het allemaal voor? Porcelijn: “Ik wil graag een veilige wereld voor ons, voor m’n kinderen, des te meer omdat mijn vader het kamp heeft overleefd. Voorwaarde daarvoor is dat we de aarde niet uitputten. Tekorten zijn immers een recept voor conflict.” In Nederland beleeft haar boek de derde druk en binnen Europa is een vertaling in de maak. Met een op de Verenigde Staten toegespitste uitgave steekt eco-positiviteit nu ook de oceaan over. In april begint Porcelijn aan een nieuw boek. “Daarin onderzoek ik hoe we voor 2050 weer binnen de draagkracht van de aarde kunnen raken en hoe dat ons leven tegelijkertijd fijner kan maken. Verder ben ik bezig met het trainen van impact coaches voor bedrijven en met een onderwijspakket voor basis en voortgezet onderwijs.”

Impact coaching voor bedrijven

Porcelijn: “Bij bedrijven zie je ook die focus op het terugdringen van de zichtbare impact: een papierloos kantoor en iedereen de eigen koffiemok mee. Bij de meeste bedrijven die iets produceren heeft het primaire proces veel meer impact en wat je doet op kantoor.

Bij een woningcorporatie die ik help als impact coach, vormt het primaire proces zelfs 99 procent van de impact! Daar kun je dus de grote stappen zetten. Door te renoveren of circulair (met hergebruik van alle materialen) te bouwen en de woningen aan te sluiten op groene energie. Voor de verwarming kan bijvoorbeeld bodemwarmte worden gebruikt. Mensen in het bedrijf vinden het inspirerend dat ze concreet aan de slag kunnen met hun impact top 10. En dat inspireert mij weer om hiermee door te gaan!”

Bestel ‘De Verborgen Impact’ als boek of download de PDF