Manon Raats

Communicatieprofessional

Foto bij

Van gejaagd naar geslaagd, hoe doe je dat?

15/04/2018

“Op mijn 39e had ik het helemaal gemaakt: happy met een leuke vriendin en status en spullen dankzij mijn eigen onderneming in de aluminumhandel. De wereld vond mij een geluksvogel, maar ik was eigenlijk alleen maar moe.” Peter Kuijper, tegenwoordig eigenaar van Mind&Health, deed de werkdag altijd op dubbele espresso en Red Bull. Hij ging op zoek naar andere manieren om zijn accu op te laden en deelt zijn inzichten graag.

Fast forward naar 2018: Kuijper is happy met zijn sympathieke vrouw en “drukker met Mind&Health dan ik ooit was in de metaal”. Toch staat hij tegenwoordig energiek op en voelt zich de hele dag door fit.” Waar heeft hij die vleugels vandaan?

Moe en kortaf

“De oude Peter deed de werkdag op koffie en Red Bull. Ik scheurde dan gejaagd naar huis en ontspande met een glas wijn. Thuis was ik te vaak moe en kortaf. Ik had er de energie niet voor om naar mijn naasten te luisteren en vond het gauw gezeur. Door de lange dagen zag ik nauwelijks mijn bed en je kunt je voorstellen dat dat mijn relatie ook geen goed deed.”

Hoe lang houd je dit nog vol?

“Op een dag, om precies te zijn op 4 augustus 2004, stond ik weer doodmoe op en keek naar mijn gezicht in de badkamerspiegel. Hoe lang ga jij dit leven nog volhouden? Ik vreesde dat ik mijn neus ging stoten, een verkeersongeluk zou krijgen of zoiets.”

Flipperkast op de nek

Kuijper wilde graag meer rust in het hoofd. “Op het werk was ik altijd aan het multitasken, het voelde of ik rondliep met een flipperkast op mijn nek. Dus ik besloot eens te proberen of ik tot rust kon komen door een minuut lang mijn inademingen te tellen. Dat lukte me in het begin hooguit 15 seconden, en daarna vulde mijn hoofd zich weer met to do-lijsten.”

Foto bij
Foto bij
Bron foto rechts: Peter Kuijper

Nachtrust

Een betere nachtrust stond ook hoog op de lijst. “Het diner sloot ik altijd af met twee dubbele espresso’s. Daar maakte ik eerst eens één dubbele van. Ik ging meer ervaren wat koffie met mij doet. Nog altijd heb ik twee ‘koffiegenietmomenten’ op een dag, maar niet meer ‘s avonds en niet meer die vijftien koppen van vroeger!”

Hoe zit het nu met koffie en koolhydraten?
Kuijper: “Koffie drinken en brood eten zit in de Nederlandse cultuur en daar hoeven we ook echt niet mee te stoppen. Koffie pept enorm op, het knalt je systemen vol aan, je hart slaat sneller, je bloeddruk stijgt…. totdat je weer inzakt en de volgende kop nodig hebt, of die cola of die Red Bull. Er is niets mis met genieten van een kop koffie, ik drink het alleen niet ‘s avonds en kies overdag nu vaker thee en water. Zo voel ik mij fit in plaats van gejaagd. Hetzelfde gebeurt na het eten van koolhydraten. Je bloedsuiker schiet omhoog, je ervaart een piek en dan slaat de after lunch-dip toe. Met koeken en repen jagen we ons lijf de hele middag door pieken en dalen, op zoek naar de energie om een hele werkdag te kunnen functioneren. Door anders te eten, kun je de hele dag door gelijkmatige energie ervaren.”

Beweeg een beetje

“Je beter gaan voelen is een samenspel van factoren, waarbij bewegen van grote invloed is. Bij mij is dat uit de hand gelopen tot marathonlopen, maar dat hoeft helemaal niet. Bewegen is beginnen met een wandeling van vijf minuten na de lunch. De koffie of thee een etage hoger halen dan waar je werkt en een etage lager naar het toilet. De trap nemen op kantoor, heus niet naar de twintigste etage, maar stap eens uit de op 18e. Eén dag in de week, wanneer het mooi weer is, op de fiets naar het werk. Op zakenreis de dag beginnen met een paar minuten core stability-oefeningen, zoals planken.”

Ervaar de bewegings-boost

“Van bewegen in de ochtend krijg je een oppepper. Dat komt door de neurotransmitters die vrijkomen. Serotonine, endorfine en dopamine geven je een goed gevoel. Je begint de werkdag dan al met vleugels. In bedrijven waarmee wij werken verbetert de onderlinge samenwerking en ook de klanten zijn tevredener over het klantcontact. Met staand vergaderen bijvoorbeeld zien we ook betere resultaten. Dat mensen zich fitter en fijner voelen is grote winst, persoonlijk en voor organisaties. Zeker als je bedenkt dat 1 op de 7 mensen in Nederland burn out verschijnselen of een burn out ervaart. Fysiek bezig zijn in de buitenlucht is daarbij een boost voor het immuunsysteem, je lichaam went veel meer aan de overgang der seizoenen. Zo maakt bewegen ons ook weerbaarder tegen verkoudheden en de griep.”

Voor wie de blik eens naar binnen wil richten, tipt Peter Kuijper deze boeken, vlot geschreven en geworteld in de wetenschap:

  1. ‘Magisch Brein/Magisch hart’, door hersenchirurg James Doty
  2. ‘Uw brein als medicijn’, door klinische psychiater Servan-Schreiber
  3. ‘Wilskracht’, door Roy Baumeister, hoogleraar psychologie