Manon Raats

Communicatie & cultuur

Van goed product naar bijzonder verhaal

Case: Naamsbekenheid I hate statistics

13/06/2017

Pim en Thijs helpen met hun bedrijf I hate statistics data begrijpelijker en leuker te maken voor iedereen die niet meteen staat te juichen bij het woord statistiek. Hun werk bleef niet onopgemerkt: VN nodigde ze begin dit jaar uit om te spreken op het World Data Forum in Kaapstad. Een bijzondere prestatie, maar hoe val je daar op als kleine partij? En hoe profileer je je als expert? Wij hielpen ze hun verhaal te delen

De uitdaging: make statistics sexy

It’s all about data. In de 21e eeuw is de impact van data op onze samenleving gigantisch. Het wordt steeds belangrijker we data begrijpen en kunnen interpreteren. Pim en Thijs maakten het hun persoonlijke missie om met een online lesprogramma het imago van een van ‘s werelds meest gehate vakken – statistiek – een boost te geven. En zo de wereld een beetje mooier te maken. Op hun website verkochten ze wel hun product, maar niet zozeer zichzelf en hun bedrijfsfilosofie. Met het VN World Data Forum in aantocht lagen daar kansen. Met Pim en Thijs werkten we aan het verhaal achter I hate statistics.

De aanpak: Pim en Thijs uit Amsterdam

Het doel was om binnen 8 weken – de start van het congres – het verhaal van Pim en Thijs te delen met de rest van de wereld, vertegenwoordigd in bezoekers van het World Data Forum. We maakten foto’s van Thijs en Pim zoals ze zijn: twee vrienden uit Amsterdam die de wereld mooi en statistiek sexy willen maken. We hielpen ze hun missie op de website en social media te delen. Via Twitter, Facebook, LinkedIn en hun blogs bereikten ze nog voor ze naar Kaapstad gingen bezoekers met hun verhaal. Ook deelden ze relevante posts en mengden ze zich in discussies over data. Hun blogs werden gedeeld op het VN-datablog.

Pim en Thijs van I hate statistics op kantoor
Door het verhaal achter I hate statistics zichtbaar te maken op social media en op hun website hadden Pim en Thijs een voorsprong op het UN World Data Congres.

Het resultaat: ‘Are you the guys from Holland?’

In 8 weken tijd zagen Pim en Thijs het aantal volgers op social media enorm groeien. Deze online aandacht zorgde ervoor dat ze al bij binnenkomst werden herkend: ‘Aren’t you the guys from Holland?’ Het publiek kende en waardeerde de missie van I hate statistics en dat gaf een fijne voorsprong bij hun presentatie. Mission accomplished! En niet alleen in Kaapstad. Ook na het congres blijven verzoeken voor trainingen – vanuit Geneve tot aan Dubai – binnenstromen en hebben Pim en Thijs contact met instellingen en dataexperts in en ver buiten Nederland.  Van NRC tot de datascientist van de Wereldbank. En dat allemaal door de schijnwerpers niet alleen hun product, maar ook op het verhaal erachter te richten. En ja, de sokken van Thijs hebben ook geholpen.

Grafiek van groei I hate statistics op Twitter
Na hun social media campagne was het aantal volgens van I hate staticits in 2 maanden tijd verdrievoudigd.