Manon Raats

Communicatie & cultuur

Medewerkers fotograferen elkaar tijdens Kernwaarden-sessies

Fundament en kompas in je organisatie

Case: Kernwaarden in de praktijk Noord/Zuidlijn

12/08/2016

De Noord/Zuidlijn heeft een groot imagoprobleem gehad. Dat kwam mede omdat de waarden van het project onduidelijk en onzichtbaar waren. In workshops ontdekten de medewerkers hoe de kernwaarden overeenkwamen met hun eigen succesverhalen. Zo werden ze bruikbaar in hun dagelijks werk.

Uitdaging: meer gevoel, betere relaties

Tijdens het graven van de tunnel voor de Noord/Zuidlijn, heeft het imago van het project ook flinke dieptes gekend. Terwijl huizen verzakten en deadlines verschoven, waren projectmedewerkers vooral bezig met de techniek en was er onvoldoende oog voor de buitenwereld. De Nationale Ombudsman sprak van een project met een gebrek aan empathie. De directie van Diens Metro besloot om te investeren in betere communicatie en relaties.

Aanpak: een organisatie met persoonlijke succesverhalen

De Noord/Zuidlijn moest laten zien waar het voor stond en schakelde onze hulp in. Kernwaarden bestonden al in de organisatie, maar ze waren niet benoemd en voorzien van gevoel en beeld. Directieleden en betrokken partijen zoals GVB en de stadsregio werden door ons geïnterviewd over het project. Wat gaat er goed? Wat maakt wat wij doen bewonderenswaardig? De antwoorden legden we vast in een boekje en hingen we op posters in kantoren.

 

Manon tijdens een van de kernwaarden-sessies
Boven: Manon tijdens een van de kernwaarden-sessies
Het succesverhaal opgeschreven tijdens de Kernwaarden-sessies
Rechts: een medewerker met zijn eigen succesverhaal, geschreven tijdens een van de Kernwaarden-sessies

De beelden en teksten werden zeker opgemerkt, maar het gedrag en handelen van de projectmedewerkers verliep nog onvoldoende volgens de kernwaarden. De Noord/Zuidlijn (in die periode ondergebracht bij Dienst Metro) was inmiddels in een andere fase terechtgekomen: van ruwbouw naar afbouw. Nieuwe medewerkers waren niet bekend met de kernwaarden en de aanleiding ervoor. Ook de communicatie moest een volgende fase in.

In 2013 maakten we daarom met het programma Kernwaarden in de praktijk de koppeling van persoonlijke succesverhalen met de waarden van de organisatie. Directieleden vertelden hun persoonlijke verhaal en medewerkers maakten polaroidfoto’s met hun eigen ervaringen.

Resultaat: kernwaarden als fundament en kompas

In de workshops zagen medewerkers hoe hun eigen waarden en successen overeenkwamen met de kernwaarden en doelstellingen van het project. Zo werken ze ineens bruikbaar bij hun dagelijks werk en ontstond bij medewerkers de behoefte om de workshops te herhalen, zodat het geen eenmalige actie zou zijn.

De kernwaarden vormen nog altijd de ankers van Metro en Tram -de huidige naam van het Dienst Metro – bij belangrijke besluiten. Ze scherpen de geest van de organisatie en spelen een rol bij de inhuur van nieuwe krachten, maar ook bij kleine dingen zoals de telefoon opnemen. De interne kernwaarden zijn bepalend voor het beeld van de organisatie. Met de deadline van 2018 in zicht, zijn ze belangrijker dan ooit. Als fundament en als kompas.