Manon Raats

Communicatie & cultuur

De benefits van krachttraining

15/04/2018 | Judith Giliberto

“Alle beweging is goed voor het lichaam en de geest, maar krachttraining geeft je de meeste voordelen,” vertelt Karen Nijssen. Zij is personal trainer en coach bij trainingsinstituut Rockstar Lifestyle Amsterdam en oud toptennisser in Nederland en de VS. “De benefits van trainen zijn heel groot. Mensen worden sterker, energieker en zelfverzekerder, en dat merk je ook op het werk.”

Niet alle werkgevers staan te juichen wanneer werknemers gaan sporten. Die zien de botbreuken en gescheurde kniebanden al aankomen. Nijssen: “Dat snap ik heel goed. Je ziet vaak dat iemand na twintig jaar inactiviteit opeens gaat hardlopen, crossfitten of krachttrainen. Als je daar niet rustig naartoe traint, komen mensen thuis te zitten met blessures en verliezen ze de motivatie om te sporten. Dat is zonde, want sporten zou juist energie moeten geven en geen frustratie!”

Karen Nijssen aan het trainen met een klant

De 4 uur-dip? Kijk eens naar de voeding!

Nijssen: “Kijk eens kritisch naar de bedrijfskantine, is mijn advies voor werkgevers die hun mensen willen helpen om energieker te blijven op het werk. De befaamde vier uur-dip op kantoor? Voeding heeft hier veel invloed op! Gezond eten geeft je de boost om te werken en te sporten. Onze hormoonspiegel wordt onder meer beïnvloed door onze voeding en onze hormonen reguleren weer hoe we eruit zien en hoe we ons voelen en gedragen*.

*Meer weten over voeding? Boekentip van Karen Nijssen: ‘Weet wat je eet’ van Daan de Wit.

Alle beweging is goed

Geldt een lunchwandeling of twee keer in de week zumba ook als trainen? Nijssen: “Dat hangt af van de persoon en doelstelling. Voor de meeste mensen is een wandeling ‘bewegen’, maar voor een 90-jarige vrouw zou het ‘trainen’ kunnen zijn. Alle beweging is goed voor je gezondheid en focus. Een wandeling verzet de gedachten laat niet alleen het bloed stromen, maar ook lymfe. Lymfevocht neemt afvalstoffen op uit het lichaam en voert deze af.”

Karen Nijssen aan het werk bij Rockstar Lifestyle

Meer benefits met stevig trainen

Kracht- en intervaltraining levert extra benefits op. Om daar overdag van te kunnen genieten, raadt Nijssen aan om in de ochtend of rond lunchtijd te trainen. “Wie een sportuitdaging heeft overwonnen in de ochtend, voelt die kracht de hele dag! Dat komt omdat je testosteron aanmaakt.” Daarnaast komt er door sporten dopamine en serotonine vrij in de hersenen en dit brengt je in een goed humeur en zorgt ervoor dat je dingen beter onthoudt. De benefits op een rij:

-sterke spieren en botten
-hogere (vet)verbranding
-scherpe focus
-beter langetermijngeheugen
-meer energie
-een goed humeur
-goede nachtrust
-groeiend zelfvertrouwen

De hele dag vrolijk

Nina Rijnders traint bij Karen Nijssen. Ze werkt bij NLC, een bedrijf dat healthtech startups bouwt. Rijnders: “De wereld van ondernemerschap wordt gedomineerd door mannen. Door mijn krachttraining merk ik dat ik sterker in mijn schoenen sta en dat ik mij in deze mannenwereld beter staande weet te houden.

Toen ik begon met sporten had ik totaal geen idee waar het om draaide. Ik dacht bijvoorbeeld dat je vooral veel cardio moet doen, weinig mag eten en dat gewichttraining je mannelijk maakt.
Toen ik bij Karen begon, ging er een wereld voor mij open. Ik leer nog steeds mijn lichaam kennen en ervaar een groeiende connectie tussen mijn lichaam en geest. Als ik zit te piekeren, focus ik bijvoorbeeld op mijn lichaam en breng mezelf daarmee terug in het moment. Doordat ik vaak in de ochtend train voel ik me de hele dag energiek en vrolijk op het werk. Plus, als ik een goede sessie heb gedaan loop ik de hele dag rond met een ‘kom maar op!-gevoel.”

‘Be strong, not hungry’

Nijssen: “Ik draag de kennis aan, en klanten maken hun eigen keuzes. Het trainen is geen dwangbuis. Diëten doen we niet, ik sta helemaal achter het motto ‘be strong, not hungry’*. De uiterlijke veranderingen zijn fijn maar die vind ik minder belangrijk dan wat ik van binnen bij mensen zie gebeuren. Het overwinnen van dat innerlijke stemmetje dat zegt ‘dat kan ik niet’. Iemand die nooit ontbijtte en dat nu wel doet. Het zelfvertrouwen om meer uitdagingen aan te gaan op het werk. Voor iedereen zijn de benefits anders en ik word blij van de dingen waar mijn klanten zelf blij van worden.”

*Meer weten over optimaal presteren? Boekentip van Karen Nijssen: ‘Headstrong’ van Dave Asprey. “’Be strong, not hungry’ is een van zijn quotes. Een inspirerend boek over hoe je kunt streven naar ultieme mentale en fysieke performance. Hij heeft ook een podcast: Bulletproof radio. Ik luister ook graag naar de podcasts van Eindbazen, bijvoorbeeld de #8 met Bas Willemsen van Overload Worldwide.”