Manon Raats

Communicatie & cultuur

Fit voor een 80-urige werkweek

15/04/2018 | Judith Giliberto

Hij is de Openings General Manager van het nieuwe Maritim Hotel dat wordt gebouwd in Amsterdam Noord en momenteel ook Director of Operations voor Maritim hotels buiten thuisbasis Duitsland. Dat is een baan die Remco Gerritsen tussen de 55 en soms wel 80 uur per week kost, omdat het werk op zakenreizen 7 dagen per week doorgaat. Waar hij de energie vandaan haalt? Uit bewust gezond eten en een trainingsschema dat mee op reis gaat.

Het begon allemaal tijdens een vakantie naar Miami. Het gezin Gerritsen had gepland te gaan duiken, maar het zicht onderwater was te troebel. Spontaan boekten ze een cruise naar de Bahama’s. Het liggen aan het zwembad en de eindeloze buffetten hadden ze snel gezien, dus schreven ze zich in voor alle activiteiten aan boord. Een daarvan was de workshop ‘Change your Life’. Gerritsen: “Het was een helder verhaal over hoe wij te veel eten en te weinig bewegen en wat voor effect dat heeft op de gezondheid. Heel interessant en inspirerend, tot het laatste kwartier toen ze ons afslankpillen wilden verkopen.”

Lichter, fitter en een helder hoofd

Gerritsen zag in de spiegel een veertiger met een paar pondjes teveel en met een vader die jong aan een hartaanval is overleden. Het verhaal raakte niet alleen bij hem een snaar maar ook bij zijn vrouw en dochter. Samen besloten ze gezonder te gaan leven. Gerritsen: “We gingen niet lijnen, maar veranderen op een manier die bij ons past en die we daardoor ook vol kunnen houden. Inmiddels ben ik 25 kilo afgevallen, sta ik fitter op, voel me langer helder en actief op een dag neem daardoor betere beslissingen. Een grote plus voor mij als frequent flyer is dat ik me ook stukken beter voel tijdens het reizen.”

Gerritsen bij het Maritim Hotel in aanbouw in Amsterdam Noord

Bewustwording

Gerritsen: “Het belangrijkste is de bewustwording. Van mijn personal trainer Karen Nijssen heb ik enorm veel geleerd over voeding en het lichaam. Zoals dat de spreekwoordelijke gezonde appel veel suiker bevat, en een sinaasappel zelfs nog meer. Met die kennis maak ik nu andere keuzes.” De Gerritsens volgen thuis geen guru’s of handboeken, maar maken wel gebruik van apps.

Elk dropje op de weegschaal

“De Fitbit stappenteller maakt me ervan bewust dat ik op sommige dagen niet genoeg beweeg. Ja, dan moet je ‘s avonds dus nog de deur uit om te wandelen! Toen we net begonnen, hebben we ook met z’n allen in de Food app alles bijgehouden wat we op een dag aten en dronken. Elk dropje en elk klontje boter waarin je bakt. Overal in huis hadden we weegschalen staan,” lacht Gerritsen. “Het is een hoop gedoe, maar het opent je de ogen voor wat je binnenkrijgt op een dag. Met werk en school moeten we er allemaal onze weg in vinden hoe we de week gezond doorkomen. Op zondag koken we vaak voor voor de week, broccoli bijvoorbeeld, zodat het klaar staat om mee te nemen.”

Trainingsschema mee op reis

Bij sporten denk je misschien aan cardio en krachttraining, maar Gerritsen is gestart met stretchen. “Dat was voor mij al zo intensief dat ik enorm veel ben afgevallen en veel fitter ben geworden. Na een jaar kon ik eindelijk met mijn handen op de grond! Daarna heb ik me doelen gesteld zoals de ‘Dam tot Damloop’ en de ‘Amsterdam Swim’. Op het moment doe ik cardio en krachttraining met een schema dat ik op reis kan meenemen. Elk hotel heeft immers wel een zwembad en gym, en lopen kun je overal. Via de app houd ik contact met mijn trainer en trainingsbuddies.”

Gerritsen op de finish van 'Amsterdam Swim' en aan het trainen op zakenreis in Shanghai. Bron: Remco Gerritsen

In China naar de McDonald’s

Gerritsen: “In het begin was ik enorm gefrustreerd als ik door het verschuiven van vergaderingen niet naar de sportschool kon. Of als ik op zakenreis niet zo gezond had kunnen eten als ik had gewild. Ik zat ermee dat ik na een uitputtende reisdag in China met collega’s bij McDonald’s had gegeten. En met dat ik om beleefd te zijn tegen de Chinese gastheer toch wat alcohol had gedronken bij het eten. Dat heb ik nu losgelaten, ik doe wat ik kan. Omdat ik een goede verbranding heb, kan ik het ook beter opvangen als het een keertje niet zo gezond lukt.”

Vers en de vuistregel

Gerritsen: “Koken vind ik leuk dus de meeste menu’s thuis verzin ik zelf op basis van productgroepen. Vers en zonder producten met E-nummers. Ik eet nooit meer dan de grootte van mijn vuist (de vuistregel). Tip: zo’n portie past precies in een soepbord met zo’n kuiltje. Ik ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar, zogezegd. ‘s Avonds kun je leuke menu’s maken zonder koolhydraten, want die laten het lichaam zo hard werken dat je slechter kunt slapen. Als ik weet dat ik een zakendiner heb, dan eet ik die ochtend en middag minder om het op te vangen. Ik denk dat het werkt omdat ik mijn eigen keuzes maak. Allemaal dingen niet mogen en hongeren is toch niet vol te houden!”

Heel gezellig zonder drank

Het valt de omgeving natuurlijk wel op dat Gerritsen 25 kilo is afgevallen. En ook dat hij daarvoor dingen laat staan. “Gezondheidsfreak, hoor ik weleens als ik de borrel afsla. Je moet wel sterk in je schoenen staan, de alcohol wordt echt gepusht als gezellig. Zonder drank is het trouwens wel veel makkelijker om de bitterballen te laten staan. Het is niet dat ik nooit meer drink, maar niet te vaak. Ik ben ook heel gezellig zonder drank op. Ik zie mijzelf niet als gezondheidsfreak, je kunt nog veel strenger in de leer zijn, bijvoorbeeld veganist worden. Ik doe wat voor mij werkt.”

Iedereen kan succesvol trainen

Gerritsen: “Gezond leven kost discipline. Je moet het zelf willen en dan gaan doen. Ik zie wel vaker dat een collega lijnt en 10 kilo kwijtraakt en dat aan het eind van het jaar de kilo’s er weer aanzitten. Als je het aanpakt op een manier die bij jou past, bij je omstandigheden en je lichaam, kan iedereen succesvol zijn. Het als gezin te doen is super, en trainingsbuddies ook, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Dat ik ben afgevallen is leuk, maar voor mij is de gezondheidswinst veel belangrijker. Ik voel me hier goed bij. Gezond eten en trainen is geen dwangbuis maar onderdeel van mijn leven.”

This interview is also available in English: Fit for an 80-hour work week