Manon Raats

Communicatie & cultuur

“Ik laat mij niet van mijn pad afbrengen door mannen”

14/03/2018 | Judith Giliberto

Anne Thielen is de eerste vrouwelijke wethouder sinds 10 jaar in Venray, en pas 26 jaar. We spreken haar in de hitte van de CDA campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Ze is nummer 2 op de CDA-lijst. In de weken rond Internationale Vrouwendag hebben de vrouwen uit alle politieke partijen in de raad samen de boodschap: “Vrouwen, kom naar de stembus. En stem op een vrouw.”

“Dat was wel even nieuwswaardig,” zegt Thielen met gevoel voor understatement over haar benoeming tot wethouder Leven, afgelopen najaar. “Omdat het wel tien jaar geleden was dat we voor het laatst een vrouwelijke wethouder hadden. Er was plotseling een vacature omdat de zittend CDA wethouder onverwacht vertrok en het CDA de plek opnieuw wilde invullen tot aan de huidige verkiezingen.”

Anne Thielen campagne team
wethouder Anne Thielen

“We denken dat je dit kunt”

Thielen: “In mijn vorige baan als persoonlijk assistent van gedeputeerden Patrick van der Broeck en Hubert Mackus dacht ik weleens ‘dat is interessant werk, zou ik het ook kunnen?’” Een gedeputeerde is de bestuurder van de provincie op een bepaalde portefeuille, zoals een wethouder dat is in een gemeentebestuur. “Ik stond er toen niet te lang bij stil, omdat er geen concrete aanleiding voor was.”

“Toen de kans zich voordeed, wist ik dat ik wilde solliciteren. Ik ben toen wel even bij mijn omgeving gaan klanken. ‘Zien jullie me dit doen? Ben ik hier niet te jong voor?’ Vanuit de omgeving en uit de partij kreeg ik terug: ‘we denken dat je dit kunt’.” En ik ben het gaan doen, omdat ik ambitie heb, en ambitie met Venray. Het kan beter hier! Natuurlijk krijg ik weleens de vraag hoe dat straks moet met een gezin. Daar maak ik me geen zorgen over, dat zien we dan wel weer.”

“Actief meedoen hoorde erbij”

Anne Thielen is sinds haar tienerjaren actief in de politiek. “Mijn ouders werkten allebei en waren daarnaast actief in de wijkraad en de medezeggenschap op school. Actief meedoen in de maatschappij hoorde erbij. Net als je inzetten om iets te bereiken. Met dat voorbeeld ben ik opgegroeid.”

Als andere voorbeelden noemt ze Angela Merkel, die haar vrouwelijkheid niet thuis laat maar tegelijkertijd stevig uit de hoek kan komen. En Melanie Schultz (voormalig staatssecretaris van V&W en oud-minister van Infrastructuur en Milieu) omdat zij zo zichzelf bleef, zo down to earth. “Kwam ze op de fiets naar de Tweede Kamer en kon ze lachen om de ladder in haar panty. Ze ging niet glamorous doen.”

En Margaret Thatcher. “Dat was natuurlijke een harde, maar dat moest ook wel in die tijd. En als je over haar leest, blijkt dat ze altijd snoepjes bij zich had en achter de schermen voor iedereen zorgde. Ik probeer van iedereen iets te leren.”

Anne Thielen in Amerika
Anne Thielen met CDA partijleider Buma

Hoe Amerikanen campagnevoeren

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen liep Thielen een week mee met de campagnes van Hillary en van Trump om samen met drie andere jonge politici van het CDA meer te leren over campagnevoeren. Thielen: “Amerikaanse campagnes zijn gericht, er wordt geen cent verspild. Geen Hillary-folder gaat de bus in bij iemand die al democrat stemt.”

“Zij mogen voor het targeten veel meer gegevens gebruiken dan in Nederland. Wij zaten bijvoorbeeld in een kelder in Washington mensen te bellen in Florida voor de campagne van Hillary, met een script voor ons met daarin de leeftijd van die persoon, de gezinssamenstelling en of de persoon wel of niet werkte. Dat gaat me te ver. Maar ik zal nu wel minder snel een bericht over ouderenzorg op social media zetten waarvan ik weet dat die vooral door jongeren worden gebruikt.”

Meelopen met de wethouder

Bij basisscholen en voortgezet onderwijs in de gemeente weten ze dat Thielen open staat voor leerlingen die een dag met een wethouder willen meelopen. “Laatst liep Adalina, een meisje uit groep 8 van de basisschool een dag mee. Enthousiast vertelde ze dat zij advocaat wil worden. Doe wat je leuk vindt en wat bijdraagt aan de samenleving, geef ik dan mee. Als je gemotiveerd bent kun je alles bereiken.”

Meer vrouwen in de politiek?

Een van de redenen dat Nederland het niet goed doet in de Global Gender Gap Index is dat we zo weinig vrouwen in de politiek hebben. Thielen: “Vrouwen hebben er volgens mij meer moeite mee dat je in de politiek niet met iedereen vrienden kunt zijn en dat niet iedereen tevreden over je is. Mannen maken zich minder druk om wat anderen denken. Als vrouw de politiek in gaan is uiteindelijk een kwestie van doen. En jezelf blijven. Mannen kunnen soms de boventoon voeren, maar ik laat me niet van mijn pad afbrengen door mannen. Ook niet door vrouwen, haha!”

“In de Venrayse gemeenteraad zitten op het moment 8 vrouwen op een totaal van 27. Bij de partijen zie ik wel steeds meer het bewustzijn dat het noodzakelijk is om voldoende vrouwen op de lijst te hebben. En dan kunnen we allemaal het verschil maken door naar de stembus te komen en op een vrouw te stemmen.”